Amerika'da Staj

Amerikada Staj Nedir?Internship Nedir?PCT Nedir?Summer Internship Nedir? (Amerika'da Yaz Staji)OPT Nedir?Guncel Is ListesiTurizm StajiKonaklama

Genel Bilgiler

Başvuru Süreci

Açık Pozisyonlar

Maaşlı Staj Fuarları

Kanada'da Staj

Hakkımızda

ZEYNEP
YORULMAZ

Zeynep Yorulmaz

Amerikada Staj programi Amerika’da yasamak ve buranin...

devamı ››
ONUR
TURNA

Onur Turna

Combined with the business experience that I am having and the social benefits I can say that I am h...

devamı ››

Internship - Iki (2) Yil Kurali

Internship - Iki (2) Yil Kurali

 
J-1 Vizesi, Türkiye ile ABD arasında akdedilen bir anlaşma ile Türk Hükümeti adına ABD'ye gelen kişilere verilen bir vize türüdür. Bazı J-1 vizelerinin üzerinde "Two year rule apply" (2 yıl kuralı geçerlidir) ifadesi yeralmaktadır. Bu ifade, ABD'ye J-1 vizesi ile gelmiş kişilerin ABD'de kalış sürelerinin bitiminden sonra anavatanı olan ülkeye (Türkiye) geri dönüp, kendilerine burs veren kurum adına mecburi hizmet yapmaları gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca, 2 yıl kuralı, burs almamış, mecburi hizmet zorunluluğu olmayan kişilere de uygulanmaktadır. Sözkonusu kuralı çeşitli sebeplerden dolayı kaldırmak (waive) için Türk ve ABD makamlarına başvurulması gerekmektedir. Başvuru cevabının Türk makamlarından gelmesi 2 ila 3 ay sürmektedir.
 
Başvuru İşlemleri:
 
J-1 vize değişikliği için ilk önce başvurulması gereken kurum ABD Dışişleri Bakanlığı (U.S. Department of State), Waiver Reviev Division'dır. Konu ile ilgili gerekli bilgi ve belgelere aşağıda sunulan internet adreslerinden ulaşılabilinir:
 
http://www.travel.state.gov/visa/temp/types/types_1267.html#19
http://www.travel.state.gov/visa/frvi/forms/forms_1342.html
 
Gerekli Belgeler:
 
1. Türkçe yazılmış dilekçe. (6 nüsha, her nüshadaki imzaların orijinal olması ve sözkonusu dilekçede, mezun olunan üniversite, fakülte, bölüm ve öğrenim yıllarının, herhangi bir kurumdan kredi veya burs alıp alınmadığının,irtibat adresi, e-mail adresi ve telefon numaraları ile dosya numarasının (case number) belirtilmesi gerekmektedir.)
 
2. Nüfus cüzdanının fotokopisi. (6 kopya, cüzdanın ön ve arka sayfalarının A4 kağıdına ve aynı sayfaya çekilmiş olması gerekmektedir.)     
 
3. Data Sheet/DS-3035 (2 kopya, Waiver Review Division'a gönderilen formun fotokopileri, bunların olmaması halinde yeniden doldurulacak formlar gönderilebilir.)
 
4. IAP 66/DS-2019 (2 kopya, farklı tarihli formların fotokopilerinin 2 ayrı grup yapılması gerekmektedir.)
 
5. "Third party barcode page" (2 kopya)
 
6. Hızlı posta ücreti olarak 30 dolarlık pul, normal posta talep edilmesi halinde ise 10 dolarlık pul veya anılan tutarlarda "money order".
 
7. ABD Dışişleri Bakanlığı ile yazışmalarda kullanılmak üzere ekspres posta ücreti 17 dolarlık pul veya "money order".
 
İstenilen belgelerin Büyükelçiliğimizin aşağıda verilen adresine gönderilmesi gerekmektedir.
 
Turkish Embassy
Consular Office/J-1 Visa Waiver
2525 Massachusetts Ave. NW
Washington, D.C. 20008
E-mail: consulate@turkishembassy.org
 
 
Başvurunuza Türk makamları tarafından olumlu yanıt alındığında, keyfiyet ABD Dışişleri Bakanlığına yazı ile bildirilmekte ve sözkonusu yazının bir örneği e-mail adresinize gönderilmektedir.
 
 
 
(Kaynak:http://www.washington.emb.mfa.gov.tr/ShowInfoNotes.aspx?ID=121416)
Kelimeler: Internship, Trainee, Amerikada Staj, Iki, 2, Yil, Kurali, Two, Year, Rule, Does not apply, apply, J1, Vizesi, waiver, nedir, nasil, kaldirilir, amerika, yasal, legal

arkadaşına gönder paylaş


İlişkili Diğer Yazılar


» Psikoloji Alanında Amerika'da Staj
» Psikoloji Alanında Youth Counselor / Teacher
SERPİL
GUNDUZ

Stajınız Sırasında Başarılı Olmak için...

Amerikalılar iş yerlerinde takım halinde çalışmaya çok alışkınlardır; hatta işlerini bir “team sport...

devamı ››
NAZLİ
DENİZ

Staj Bulurken Zorlukların Üstesinden Gelmek için

Her ne kadar anlamlı bir staj bulmak genellikle “doğru yerde ve doğru zamanda” olmayı gerektirse de,...

devamı ››